Filter :

Folkbildning skapar möten - CrAfter Work

Open Art i Örebro samarbetar med Studieförbundet Bilda Svealands CrAfter Work. På CrAfter Work så träffas personer för att skapa, inspirera varandra och umgås. CrAfter Work är ett tillfälle att vara kreativ tillsammans med andra. Alla är välkomna, oavsett om deltagarna är intresserade av pyssel, hantverk eller konst.

- Fördelarna med

Läs mer...

Teater ger energi - Råttfångaren

Föreställningsperioden för Örebro Teaters satsning ”Råttfångaren” är i full gång och Örebro läns bildningsförbund har fått följa med bakom kulisserna.

Föreställningen spelas i Spelgården i Wadköping med en ensemble på 60 personer från hela länet i alla åldrar. I föreställningens ensemble finns skådespelare från både Örebro teater och

Läs mer...

Språkstudier och hemmakänsla - Svenska från dag 1

I kursen Svenska från dag 1 så får nyanlända möjlighet att lära sig svenska tidigt och i kursen innehåller också samhällsinformation för att underlätta etableringen i det svenska samhället. Flera studieförbund och folkhögskolor har kursen Svenska från dag 1. Örebro läns bildningsförbund besökte förra veckan en av Medborgarskolans

Läs mer...

TB-action meningsfull fritid för unga

För några veckor sedan sammanfattades det treåriga arvfondsprojektet TB Action under en spridningskonferens på Tegelbruket.

Projektets syfte har varit att bygga upp Tegelbruket till en naturlig fritidsarena för ungdomar med någon form av funktionsnedsättning. Aktiviteter som funnits tillgängliga under projektet är e-sport, basket, sång

Läs mer...

Demokraticirkeln Mitt val

Valdeltagandet är lägre hos personer med intellektuell funktionsnedsättning än den övriga befolkningen, trots att dessa personer är mottagare av mest myndighetsutövning i hela vårt samhälle, därför startades projektet ”Mitt val”. Läs mer om projektet här: https://mittval.nu/

Studieförbundet Vuxenskolan håller i en studiecirkel som heter ”Mitt val” som handlar

Läs mer...

Regnbågsteatern - Teater stärker människors självförtroende


Förra veckan hade Regnbågsteatern i Nora premiär för sin föreställning ”Allsång på gränsen – Till vadå? Galenskap!”.

Teatergruppen bildades 2016 och har spelat många föreställningar ihop sedan dess. Deltagare inom Daglig verksamhet från kommunerna Hällefors, Ljusnarsberg och Lindesberg besökte föreställningen. Marika Niklasson som är

Läs mer...

Aktivitetsdagar för seniorer - Klubb Silver

I veckan arrangerades aktivitetsdagar för seniorer. Studieförbundet NBV anordnade evenemanget ”Klubb Silver” där besökarna fick snickra, sjunga allsång, prova på capoeira, silversmide, att måla väggakvarell och att dansa linedance och tango.

Läs mer...

Demokrati och val

Folkhögskolor och studieförbund är viktiga aktörer för att stärka och utveckla den svenska demokratin. Folkbildningen stärker inte bara föreningslivet och ger förutsättningar för föreningar att utvecklas som demokratiska organisationer utan också viktiga bildnings- och utbildningsarenor för de politiska partierna. Folkbildningens aktiva roll

Läs mer...

Too many filters are selected

PRESSMEDDELANDE

Folkbildningen rustar för att möta flyktingar från Ukraina

-Nu rustar länets studieförbund och folkhögskolor för att kunna bidra i flyktingmottagandet. Folkbildningen kan se till att de som flytt från Ukraina både får något annat att tänka på för en stund men också mer kunskap om Sverige och det svenska språket. Även svenskarna kan behöva folkbildning för att ta emot flyktingarna på rätt sätt, berättar länsbildningskonsulent Cecilia Lönn Elgstrand.

Folkbildningen har länge men inte minst alltsedan 2015 möjliggjort för flyktingar, invandrare och asylsökande att bilda sig om sitt nya land och lära sig svenska, hitta sociala sammanhang och etablera sig i Sverige. Detta har gjorts och görs i studiecirklar och folkhögskolekurser och i samverkan med olika föreningar kopplade till folkbildningen.

Förutom att folkbildningen nu försöker förbereda sig för att kunna starta studiecirklar och kurser för de Ukrainska flyktingarna på ungefär samma sätt pågår mycket annat. Det finns folkhögskolor som förbereder delar av sina internat till bostäder och studieförbund som upplåter lokaler och stöd till föreningar som organiserar hjälpinsatser.

- Det görs också en viktig insats där exempelvis studieförbund arrangerar cirklar och föreläsningar så att fler kan försöka förstå vad som sker i Ukraina och i Europa samt låter människor att med fakta och bildning bemöta falska uppgifter och ryktesspridning. Sen ser vi ju att många svenskar har börjat fundera över sin egen krisberedskap och där har ett par av studieförbunden föreläsningar och studiematerial att erbjuda och som är extra eftertraktat just nu.

Intresset för att lära sig mer om Ukraina och lära sig prata och förstå ukrainska och ryska verkar också öka hos allmänheten och ett av studieförbunden samarbetar just nu med regionen för att utbilda fler tolkar då sådana saknas. Ett annat fint exempel från ett av studieförbunden är att de erbjuder seminarier om hur man möter människor i kris – något som kan vara viktigt för dem som exempelvis upplåter sina hem för flyktingfamiljerna.

I nuläget inväntas besked om var Ukraina-flyktingarna kommer att bo någonstans. Sen gäller det att hitta goda samarbeten med kommunerna som tex kan upplåta lokaler och se till att barnen får skola eller barnomsorg medan de vuxna kan delta i cirklar och kurser. 

- Just nu befinner sig såklart många flyktingar i trauman, sorg och bestörtning men då skulle vi kanske kunna bidra med sysselsättning som gör att tankarna kan få vara någon annanstans en stund. Det är viktigt att tiden här i Sverige inte bara blir en lång väntan.

Presskontakt: Cecilia Lönn Elgstrand, Länsbildningskonsulent
Örebro läns bildningsförbund – Folkbildningens intresseorganisation

Tel: 0707-958886