Örebro läns Bildningsförbund, ÖLBF, är folkbildningens gemensamma mötesplats i Örebro län.
Här samlas folkbildningsorganisationer för samverkan, erfarenhetsutbyte och utvecklingsarbete.
Till Örebro läns bildningsförbunds arena räknas elva studieförbund, sex folkhögskolor, Biblioteksutveckling Region Örebro län och Amatörteatersamverkan Örebro län:
Open Art i Örebro samarbetar med Studieförbundet Bilda Svealands CrAfter Work. På CrAfter Work så träffas personer för att skapa, inspirera varandra och umgås. CrAfter Work är ett tillfälle att vara kreativ tillsammans med andra. Alla är välkomna, oavsett om deltagarna är intresserade av pyssel, hantverk eller konst.
Föreställningsperioden för Örebro Teaters satsning ”Råttfångaren” är i full gång och Örebro läns bildningsförbund har fått följa med bakom kulisserna.
Föreställningen spelas i Spelgården i Wadköping med en ensemble på 60 personer från hela länet i alla åldrar. I föreställningens ensemble finns skådespelare från både Örebro teater och
I kursen Svenska från dag 1 så får nyanlända möjlighet att lära sig svenska tidigt och i kursen innehåller också samhällsinformation för att underlätta etableringen i det svenska samhället. Flera studieförbund och folkhögskolor har kursen Svenska från dag 1. Örebro läns bildningsförbund besökte förra veckan en av Medborgarskolans
För några veckor sedan sammanfattades det treåriga arvfondsprojektet TB Action under en spridningskonferens på Tegelbruket.
Projektets syfte har varit att bygga upp Tegelbruket till en naturlig fritidsarena för ungdomar med någon form av funktionsnedsättning. Aktiviteter som funnits tillgängliga under projektet är e-sport, basket, sång
Valdeltagandet är lägre hos personer med intellektuell funktionsnedsättning än den övriga befolkningen, trots att dessa personer är mottagare av mest myndighetsutövning i hela vårt samhälle, därför startades projektet ”Mitt val”. Läs mer om projektet här: https://mittval.nu/
Studieförbundet Vuxenskolan håller i en studiecirkel som heter ”Mitt val” som handlar
Förra veckan hade Regnbågsteatern i Nora premiär för sin föreställning ”Allsång på gränsen – Till vadå? Galenskap!”.
Teatergruppen bildades 2016 och har spelat många föreställningar ihop sedan dess. Deltagare inom Daglig verksamhet från kommunerna Hällefors, Ljusnarsberg och Lindesberg besökte föreställningen. Marika Niklasson som är
I veckan arrangerades aktivitetsdagar för seniorer. Studieförbundet NBV anordnade evenemanget ”Klubb Silver” där besökarna fick snickra, sjunga allsång, prova på capoeira, silversmide, att måla väggakvarell och att dansa linedance och tango.
Folkhögskolor och studieförbund är viktiga aktörer för att stärka och utveckla den svenska demokratin. Folkbildningen stärker inte bara föreningslivet och ger förutsättningar för föreningar att utvecklas som demokratiska organisationer utan också viktiga bildnings- och utbildningsarenor för de politiska partierna. Folkbildningens aktiva roll
Studieförbundet Vuxenskolan har länge arbetat för att minska ensamhet hos äldre. Bland annat genom de populära föreläsningarna om Hasse och Tage och det ljuva 50- och 60-talet. Nu när det är svårt att träffas anordnar de bland annat sociala promenader i Hallsberg.
Varje tisdag klockan 13.30 finns Ann Andersson, Elisabeth Sandberg och Tuula Lundberg från Studieförbundet Vuxenskolan Örebro län utanför Dagcentralen Åsen i Hallsberg redo att promenera tillsammans.
Eftersom pandemin har pågått i ganska precis ett år finns ett stort behov av att träffa andra människor. När det behövs delar de upp gruppen och så promenerar de med avstånd för att minska smittorisken. Nu är nästan alla pensionärer dessutom vaccinerade.
En av deltagarna var Rolf Hedén, som tidigare jobbat med Studieförbundet Vuxenskolan. För honom har folkbildning alltid varit viktig och han är aktiv i föreningslivet. - Men pandemin har fördärvat väldigt mycket av föreningslivet. Tyvärr, tyvärr, säger han. Han tycker initiativet med promenaderna är bra, då kan man ju även passa på att prata om hus och Hallsbergs lokalhistoria. - Det är folkbildning, konstaterar Rolf Hedén. Promenaderna i Hallsberg är en del av projektet ”God dag God dag. Vi knackar på”. Sedan starten 2019 har projektet nått över 2 000 seniorer i Örebro län med bland annat föreläsningar om Hasse och Tage. Då under projektnamnet ”God dag God dag. Minns du 50- och 60-talet?” Syftet är att främja social samvaro för seniorer, med finansiering från Socialstyrelsen.